Jaanileiva- ehk jaanikaunapuu kaunu (jaanikaunu ehk jaanileibu), eriti just maitsvaid lihakaid vaheseinu, tarvitatakse toiduks nii värskelt kui ka keedetult ja röstitult. Röstitud jaanikaunapuu kaunadest jahvatatud pulbrit kasutatakse kakaopulbri asemel, kuna on viimasest tervislikum (erinevalt kakaopulbrist ei sisalda karoobapulber kafeiini, samuti sobib karoobapulber šokolaadiallergikutele). Kuna kaunadest jahvatatud pulber on ka hästi magus (maitsvamad sordid sisaldavad kuivaines kuni 50% suhkrut), siis retseptides kasutamiseks asendab jaanikaunapulber kakaopulbrit vahekorras 1:1, aga lisaks tuleks vähendada umbes 1/4 võrra ka suhkru või muu magusaine kogust. Tallinna Botaanikaaia veebilehel on kirjas, et "Jaanileib ehk jaanikaun ehk jaanikõder on laialt tuntud lastemaiustus, mis tuleb Euroopas müügile peamiselt jõuluajal." Enne sõda olevat jaanikaunu müüdud ka Eesti laatadel.